0%

Beroepsrichtlijn en Extern toezicht

KNMT-richtlijn Tandheelkundige Radiologie
Op veel punten treedt de wetgeving niet in detail. Er wordt verwacht dat de beroepsgroep een veldnorm opstelt. De KNMT heeft dat gedaan en heeft de Richtlijn Tandheelkundige Radiologie in 2018 geheel herzien, na het inwerking treden van het Bbs.

Deze richtlijn is een samenvatting van de wetgeving, welke van toepassing is op de tandheelkunde. Zie pagina 3 en 4 in de richtlijn voor een overzicht van de ‘Kernpunten’.

Op een aantal punten gaat de richtlijn verder: de KNMT stelt ‘de veldnorm’. Invulling van regelgeving wordt op o.a. gegeven voor de onderwerpen:

– (Na)scholingseisen

– Jaarlijkse kwaliteitscontrole (QC) apparatuur + minimale inhoud

– Toezicht door de TMS en aanwezigheid

– Invulling ALARA

– DRN

Nascholing

We gaan nog iets verder in op het onderwerp nascholing. In het Bbs is vastgelegd dat periodieke nascholing een verplichting is voor medisch deskundigen en medewerkers. Maar de wetgeving legt niet vast hoeveel nascholing er gevolgd moet worden. Dat is voor een interventieradioloog anders dan voor een tandarts. De invulling van de verplichting wordt daarom overgelaten aan de beroepsorganisaties.

De KNMT stelt daarom in haar richtlijn (figuur 1):

  • TMS/Tandartsen:   4 uur per 5 jaar, mét CBCT:   8 uur per 5 jaar
  • Medewerkers:   1 uur per 5 jaar (extern geschoold)
Fig. 1 Overzicht nascholing

Aanvullende voorwaarden taakdelegatie

Ook is er een samenvatting van de gevolgen voor tandartsassistenten voortvloeiend uit de herziene richtlijn. Ook aan de tandartsassistent wordt een aantal aanvullende voorwaarden gesteld wanneer ze in opdracht opnamen maken. Zo kan het instellen van röntgenapparatuur en het daadwerkelijk maken van de opname alleen worden opgedragen aan tandartsassistenten mits:

– de tandarts zich ervan heeft vergewist dat de assistent bekwaam is voor het uitvoeren van deze handelingen;

– de assistent zichzelf ook bekwaam acht (zij mag een opdracht weigeren);

– de mogelijkheid tot toezicht en tussenkomst is verzekerd (de tandarts is fysiek in de praktijk aanwezig).

– de tandartsassistent een additionele externe opleiding radiologie heeft afgelegd. MBO-opgeleide tandartsassistenten voldoen ook zonder extra opleiding aan dit opleidingsvereiste.

Implementatie nieuwe richtlijn

De KNMT heeft ook een checklist opgesteld (figuur 2), voor de implementatie van de nieuwe richtlijn. Hierin staat wat u allemaal moet regelen om aan de eisen van de herziene richtlijn Tandheelkundige radiologie te voldoen.

Fig. 2 Actiepunten checklist KNMT

Naschrift AVS-Radiant met betrekking tot registratie:

In de wetgeving (Bbs art 3.9) is vastgelegd dat het is verboden is, handelingen met toestellen (daar valt ook onder ‘het in bezit hebben’) te verrichten zonder daartoe door de Autoriteit verleende registratie of vergunning te hebben verkregen.

Extern toezicht

Tandartspraktijken hebben op het gebied van stralingsbescherming te maken met 3 inspectie-organen;

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
-patiëntveiligheid

Inspectie SZW (sociale zaken en werkgelegenheid)
-veiligheid werknemer

Inspectie ANVS
-alle stralingsbeschermingswetgeving

Inspectie stralingsbescherming AVS-Radiant

IGJ
Het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de radiologie in de mondzorg bestaat uit een aantal aandachtspunten. Deze zijn onderhoud van de röntgentoestellen, deskundigheid, stralingshygiëne en het beheer van het KEW-dossier. Ze bezoeken regelmatig mondzorgpraktijken. De IGJ heeft eind 2017 onderzoek gedaan naar radiologie in de mondzorg. Er werd gecontroleerd op kwaliteit, veiligheid en deskundigheid. 

De IGJ gaat uit van wetten, besluiten en richtlijnen om te bepalen of praktijken goed en veilig werken. De punten waar zij naar kijkt, staan in een toetsingskader. De zaken die daarin staan, beschouwt de inspectie als minimale normen. Kijk of uw praktijk voldoet aan de toetsingscriteria via het document ‘Werken met radiologie in de mondzorg‘.

Inspectie SZW (sociale zaken en werkgelegenheid)
Dit inspectieorgaan richt zich voornamelijk op Arbo-gerelateerde zaken. Het houdt dan ook toezicht op het stralingsbeleid van tandartspraktijken, om blootstelling van werknemers zo veel mogelijk te beperken en de kans op ongelukken met stralingsbronnen zo veel mogelijk te verkleinen. Bijvoorbeeld het hebben van een RIE of RI&E is daar een onderdeel van. 

ANVS
Recentelijk houdt de ANVS digitale inspecties bij 500 praktijken. De aanleiding hiervoor is dat er veel minder registratie- en vergunningsaanvragen zijn gedaan dan verwacht en men wil de naleving van de huidige wetgeving bevorderen. De overgangstermijn voor de omzetting van een melding naar een registratie of vergunning is geëindigd op 6 februari 2020. 

AVS-Radiant draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders