Nascholing stralingsbescherming voor tandartsen - Online E-learning
Met de nascholing TMS Tandheelkunde Basis voldoet u in één keer aan de nascholingsverplichting uit de wetgeving (Bbs).
Deze röntgen nascholing biedt een praktische update van uw kennis en vaardigheden. U volgt de cursus volledig online via e-learning, op de momenten dat het ú uitkomt. Bespaar tijd en maak het uzelf makkelijk om aan de wettelijke eisen te blijven voldoen. De nascholing heeft een studiebelasting van ongeveer 4 uur.
Geschikt als update voor professionals die al in bezit zijn van het certificaat TMS tandheelkunde basis (voorheen 5A/M).
Nascholing stralingsbescherming tandheelkunde basis
De tandartsenpraktijk hoeft geen dagdeel dicht omdat het hele team naar een locatie moet voor nascholing. U volgt onze röntgen nascholing volledig online, op het moment en de locatie die het beste bij u passen. De nascholing kunt u tussentijds afsluiten en op een later moment weer verder oppakken.
De onderwerpen in de nascholing zijn gebaseerd op de eisen uit het Bbs, de ministeriële regelingen én de richtlijn tandheelkundige radiologie van de KNMT.
Wanneer u de nascholing stralingsbescherming volledig heeft afgerond, bent u weer volledig up-to-date wat betreft moderne stralingshygiëne en actuele regelgeving rond röntgengebruik. U ontvangt na succesvolle afronding een certificaat en 4 KRT-punten*. Met het certificaat kunt u aantonen dat u voldoet aan de wettelijke eis van eens in de 5 jaar nascholing volgen.
*Mits u beschikt over een KRT-registratie.
Volledig online en flexibel te volgen
Geen reistijd of vaste lesmomenten – u volgt de cursus waar en wanneer het u uitkomt. Ideaal te combineren met een drukke praktijk.
Direct starten en in eigen tempo afronden
Na aanschaf heeft u direct toegang. U kiest zelf of u meteen begint of later start, zonder deadline of tijdsdruk.
Enige volledig online platform met accreditatie
AVS-Radiant is het enige platform in Nederland dat een volledig online en officieel geaccrediteerde nascholing stralingsbescherming aanbiedt voor de tandartspraktijk

Wat krijgt u in de online nascholing?
Altijd toegang
In een online leeromgeving staan alle modules van de nascholing. U behoudt maar liefst 1 jaar lang toegang tot de leeromgeving.
Toetsen
Iedere module sluit u af met een toets die met een voldoende afgerond dient te worden om de nascholing succesvol af te sluiten.
Certificaat
Bij succesvolle afronding van de nascholing ontvangt u een certificaat dat 4 KRT punten vertegenwoordigt.
Hierover leert de tandarts in de nascholing:
De aard van röntgenstraling
In dit onderdeel gaan we in op hoe de bouw van materie is en hoe röntgenstraling nu eigenlijk wordt opgewekt. Hierbij komen allerlei parameters kijken en we zetten uiteen wat de gevolgen van deze parameters zijn op een afbeelding. We gaan in op wat wisselwerking is met materie en wat u kunt doen om af te schermen tegen röntgenstraling.
De biologische effecten van
röntgenstraling
Aan het eind van deze module bent u in staat de opbouw en de functies van de cel te benoemen, en de basisprincipes van radiobiologie te begrijpen. Ook bespreken we de achtergronden van dosislimieten en -referentieniveau's en welke factoren van invloed zijn op biologische effecten. En natuurlijk hoe deze van toepassing zijn in de tandheelkundige radiologie.
Wetgeving stralingsbescherming
In deze module behandelen we de nationale en internationale richtlijnen in de stralingsbescherming. We beschrijven wat de Kernenergiewet en Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming inhoudt en hoe een stralingsbeschermingsorganisatie is opgebouwd. En wanneer moet u nu eigenlijk een registratie of een vergunning aanvragen? We bespreken de praktijkrichtlijnen en welke veldnormen er gelden. Toegepast op de mondzorgpraktijk.
Beschermende maatregelen
Hierin zetten we uiteen wat nu eigenlijk ALARA is en hoe dit in de praktijk kan worden toegepast. De kwadratenwet, filtering, persoonlijke beschermingsmiddelen en alles wat van invloed is op de dosis, zowel voor patiënt als ook voor de werknemer. Praktijkgericht en direct toe te passen.
Leerdoelen voor TMS Tandheelkunde basis
De tandarts kan aan het eind van deze nascholing:
✓ De aard van röntgenstraling begrijpen en de wijze waarop deze wordt geproduceerd;
✓ De invloed benoemen van het aanpassen van de diverse instelparameters;
✓ Een eenvoudige afschermingsberekening uitvoeren;
✓ De relevante parameters voor dosimetrie en beeldkwaliteit benoemen binnen de betreffende medische toepassing(en);
✓ Aan de hand van radiobiologie de achtergronden van dosislimieten en -referentieniveaus begrijpen;
✓ Factoren benoemen welke van invloed zijn op het biologische effect van röntgenstraling;
✓ De formele taken van een TMS benoemen en hoe deze in een organisatie is waar te maken;
✓ Afdelingsprotocollen en andere stralingsrelevante zaken toetsen aan de Kernenergiewet-vergunning en de vigerende wet- en regelgeving.
✓ Eventueel noodzakelijke wijzigingen signaleren in de RI&E en dit voorleggen aan de SBD;
✓ ALARA maatregelen voor patiënt en medewerker beschrijven en toepassen binnen de praktijk;
Dit levert de online nascholing u op:


€249
Nascholing TMS Tandheelkunde basis
Inhoud: 4 modules
Studiebelasting: 4 uur
KRT punten: 4
Deze nascholing is vrijgesteld van B.T.W.
Wilt u alle tandartsen in uw praktijk toegang geven tot deze cursus? Neem dan contact op via email om gebruik te maken van ons aanbod voor de gehele tandartsen praktijk.